historie livestreams
28 juni 2024

Rendementsdaling dealervestigingen Q1 2024

Het gemiddelde rendement per dealervestiging is in het eerste kwartaal van 2024 gedaald naar 1,45 procent, vergeleken met 2,04 procent in dezelfde periode vorig jaar. Dit vertegenwoordigt een winstdaling van 27,5 procent, voornamelijk veroorzaakt door stijgende kosten ondanks een lichte stijging van 1,82 procent in de netto-omzet. Deze gegevens komen uit de branchebarometer van BOVAG Autodealers.

Aftersales: werkplaatsactiviteiten

De werkplaatsactiviteiten laten een gemengd beeld zien. Hoewel er per vestiging voor 13.000 euro meer aan werk is verricht en het afdelingsresultaat gemiddeld met 2300 euro is gestegen, is deze stijging niet voldoende om de stijgende kosten te compenseren. Het afdelingsresultaat daalde met 0,4 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Efficiëntie uitdagingen

Efficiëntie blijft een probleem. Er werden gemiddeld 54 uren minder per monteur gefactureerd, terwijl de lonen met 3,5 procent zijn gestegen. De hoge werkdruk in werkplaatsen en recepties, veroorzaakt door lange wachttijden en de instroom van nieuwe medewerkers zonder voldoende opleiding en ervaring, leidt tot inefficiënties.

Magazijnprestaties

Het magazijn presteert stabiel met een omzetgroei van 29.000 euro, wat 11 procent meer is dan in het eerste kwartaal van 2023. De elektrificatie van voertuigen heeft hier vooralsnog weinig invloed op.

Sales: verkoop nieuwe auto’s

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwe auto steeg met 21,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023, vergelijkbaar met het laatste kwartaal van 2023. Het aantal gefactureerde nieuwe auto’s per dealervestiging daalde met bijna 18 procent, van 65 naar 53. De kosten van het demopark stegen met 34 procent door hogere afschrijving, terwijl garantiekosten en publiciteitsuitgaven per auto ook significant stegen.

Verkoop gebruikte auto’s

De verkoop van occasions toont een ander beeld. De gemiddelde omzet per vestiging steeg met 21.000 euro, ondanks een lichte daling in het aantal verkochte voertuigen. De gemiddelde verkoopprijs van een gebruikte auto steeg met 2,7 procent, van 17.773 euro naar 18.248 euro. Vanwege de hogere kosten van jonggebruikte auto’s bieden dealers steeds vaker oudere occasions en auto’s met hogere kilometerstanden aan. De garantiekosten stegen met 44 procent, ook door verlenging van de garantietermijn naar een jaar, terwijl de publiciteitskosten daalden.

Vooruitzichten

Bert de Kroon, voorzitter van BOVAG Autodealers, benadrukt de noodzaak voor dealers om zich aan te passen aan de huidige marktomstandigheden: “Stijgende kosten drukken de marges, ondanks omzetstijgingen. Auto’s moeten weer actief worden verkocht en processen moeten efficiënter worden om de marges te beschermen.” De verwachting is dat de resultaten dit jaar verder onder druk zullen staan, met een prognose van 360.000 verkochte nieuwe auto’s in 2024, die in juli opnieuw wordt geëvalueerd.

 

Bron: Aftersales magazine, BOVAG Autodealers branchebarometer

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.