historie livestreams
04 januari 2024

OPMARS CHINESE AUTOMERKEN GEVREESD OF GELIEFD

De indrukwekkende opmars van Japanse en Koreaanse automerken, die ooit met scepsis werden ontvangen, is nu een onbetwistbaar feit. Ze hebben niet alleen een onuitwisbare stempel gedrukt op het straatbeeld, maar hebben ook hun plaats stevig ingenomen in werkplaatsen en showrooms wereldwijd. Deze geschiedenis herhaalt zich nu met de opkomst van Chinese automerken, die worden gezien als het nieuwe Japan, het nieuwe Korea, en een onvermijdelijke speler in de automotive-industrie. De enige vraag die resteert, is wanneer China de leiding zal nemen in deze sector.

Nieuwe Chinese automerken
Van BYD tot MG, Lynk and Co, Polestar, Xpeng, Nio, Hedin, en Aiways, deze merken hebben zich in korte tijd een plek verworven op zowel de straten als in de markt. In een tijdperk waarin de concurrentie hevig is en de automarkt evolueert, kunnen we niet voorbijgaan aan de invloed van deze Chinese nieuwkomers.

De complexiteit van het beoordelen van deze merken wordt duidelijk wanneer we kijken naar factoren zoals eigendomsstructuur, productielocatie en de definitie van de ‘nieuwe toetreder’. Het lijkt erop dat de grenzen tussen nationaliteiten vervagen, en wat als ‘Chinees’ wordt beschouwd, kan soms verder reiken dan alleen geografische locaties.

China serieus opkomende markt
Neem bijvoorbeeld MG, dat officieel als Engels te boek staat maar juist een sterke Chinese component heeft. Met een indrukwekkend aantal registraties over vijf jaar is MG een serieuze speler geworden. Lynk and Co daarentegen, met slechts één model, heeft zich zelfs als een van de grootsten gepositioneerd in de markt van elektrische voertuigen.

Polestar, een dochteronderneming van Geely (evenals Volvo en Lynk and Co), pakt het brons met bijna tienduizend geregistreerde voertuigen. Wat opvalt, naast het indrukwekkende aantal registraties, is de uniformiteit in de modelnamen van verschillende Chinese merken. Van Polestars 1 en 2 tot Seres 3 en 5, en Xpeng met de P5 en P7, het lijkt een patroon te zijn dat deze merken volgen.

Nio, Hedin, en Aiways voegen hun eigen unieke stempel toe aan deze opkomende markt. Nio, met twee letters voor het cijfer, presenteert vijf modellen die gezamenlijk een aanzienlijk aantal registraties hebben behaald. Hedin introduceert de Hongqi E-HS9, waarbij opvalt dat elke derde registratie een verhuur betreft. Aiways, hoewel tienvoudig geregistreerd, laat zien dat zelfs met een relatief laag aantal registraties, het verhuurpercentage belangrijk kan zijn.

Kwestie van vertrouwen
De wereld van de automotive-industrie evolueert snel, en de opkomst van Chinese merken is een duidelijk teken van deze verandering. Het is niet alleen een kwestie van producten op de markt brengen; het gaat ook om het winnen van het vertrouwen van de consument. Met hoge percentages eigen registraties laten sommige Chinese merken zien dat ze al succesvol zijn in het aantrekken van individuele consumenten.

China is er klaar voor, wij ook?
Terwijl we de Chinese invloed op de automotive-industrie blijven zien groeien, blijft de vraag wanneer China de automotive-industrie op dezelfde manier zal domineren als Japan en Korea dat in het verleden hebben gedaan. Deze opkomst van Chinese merken is niet langer slechts een randverschijnsel; het is een kracht die de autowereld op zijn kop zet en de toekomst van mobiliteit vormgeeft.

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.