historie livestreams
31 augustus 2023

ZF zet in op by-wire-technologie en 800 volt-aandrijving

Tijdens de IAA Mobility 2023 in München toont ZF nieuwe by-wire-technologie. De getoonde stuur-, rem- en ophangsystemen worden puur elektronisch aangestuurd, waardoor mechanische verbindingen overbodig worden.

Dr. Peter Holdmann, hoofd van ZF’s Car Chassis Technology afdeling, zegt daarover: “Onze by-wire-systemen leiden ons naar een nieuw tijdperk van voertuigcontrole. ZF onderscheidt zich met een uitgebreid aanbod aan actuatoren die voertuigprestaties, remafstanden en rijstabiliteit verbeteren.” Zo laat ZF onder meer een steer-by-wire-systeem zien, inclusief meesturende achteras. Ook voor het remmen is volgens ZF geen mechanische verbinding meer nodig.

Een andere primeur is een ultralichte 800 volt-aandrijving, EVSys800. Deze compacte aandrijflijn is uitgerust met siliciumcarbide vermogenselektronica, een elektrische motor en een reductieversnellingsbak. Ondanks zijn bescheiden formaat levert de aandrijflijn een koppel van 5.200 Nm op de achteras.

De elektrische motor levert continu 206 kW vermogen en kortstondig een piek van 275 kW. Dankzij onder meer een compacte reductieversnellingsbak en ‘Braided Winding’-technologie van de elektromotor kan de aandrijflijn 5 centimeter korter worden. Daardoor kan deze in lijn met de as geplaatst worden, wat meer ruimte in het voertuig oplevert. Met een totaalgewicht van 74 kilogram is de EVSys800 ongeveer 30% lichter dan vergelijkbare aandrijvingen van ZF.

De IAA Mobility vindt plaats van 5 tot en met 10 september in München.

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.